İŞ MÜLAKATLARINDA YOL HARİTASI
Eğer iş hayatına girecek yeni mezunsanız bu yazı sizler için basit ama etkili bir yol haritası niteliğinde olacaktır.
Gençsin, hayallerin var, emek vermişsin, yeni mezunsun, iş başvurusu yaptın, mülakata çağırdılar ve ne olacağını bilmiyorsun?
Araştırmalara göre bir iş pozisyonuna başvuran ortalama 250 kişi ve beni bu 250 kişiden farklılaştıran bilmem gereken 3 temel strateji nelerdir?
İyi bir CV hazırlamak
İş başvurusu yaptıktan sonra mülakata çağırılmamız halinde kalitemizi belli edebilecek, çalışma düzenimiz hakkında kuruma bilgi sağlayabilecek başlıca unsur elimizde iyi bir cv bulundurmaktır. Burada önemli olan özgeçmişimin dolu olmasından ziyade nitelikli olabilmesidir. Kendime şu soruları sorarak başlayabilirim :
-Bu bilgi özgeçmişimin neresinde yer almalı?
-Bu bilgi içerik için gerekli mi?
-Vereceğim detay bu iş için faydalı mı?
-Yazdıklarım beni temsil ediyor mu?
Öncelikle, takım elbiseli veya sizi net gösteren çekilmiş fotoğraflar eklemeliyim.
Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklememelisin.
Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın. İmla kurallarına dikkat edilmelidir.
İletişim bilgileri verilmelidir. Özgeçmişimizde güncel ve yaygın olarak kullandığımız e-posta adresi, telefon numarası yer almalıdır.
Kronolojik sıra takibiniz ters yönde olmalıdır. Örneğin eğitim bilgisi verirken en son bitirdiğin okuldan başlayarak bilgi vermelisin. Yüksek Lisans- Lisans-lise. Ortaokul ve ilkokul bilgilerini vermemelisin.
– Hobi eklemek istersen, yazılacak hobiler eğer iş veren için önemliyse yazılmalı. Örneğin: ip atlamak gereksiz bir bilgi olabilir.
– Referans belirtilmeli ya da istenildiği takdirde belirtilebileceği eklenmeli.
Sadece istenen veya gereken bilgileri vermeniz kendinizi ispat çabası içinde görünmemenizi sağlayacağı gibi dikkatli ve özgüvenli olduğunuz konusunda da olumlu bir izlenim verir.
Mülakatta nasıl olmalıyım ?
Günlük yaşantımızdan yola çıkarak iletişim yaşamımızın her alanında bizimledir. İş hayatına atacağımız ilk adım anahtarı iletişim, iletişim yeteneğidir. Bu konuda asıl ilginç olan ise iletişiminizin, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünün sadece kelimelerinizle ilgili olmaması. Nasıl göründüğümüz, giyindiğimiz, bakımımıza ne kadar özen gösterdiğiniz, nasıl hareket ettiğimiz gibi görsel faktörler de algılanma biçimimizde etkilidir.
Dikkat etmemiz gereken şeyler: Ütüsüz gömlek, yürümeyi bozacak kadar ince ve yüksek topuklu ayakkabı, aşırı frapan, abartılı kıyafet, yırtık Jean. Aşırı makyaj, aşırı parfüm, yakası kirli gömlek, boyasız ayakkabı , yorgun veya durgun bir yüz ifadesi, isteksiz, cansız bir görüntü ve ses tonu, konuşan kişinin yüzüne değil boşluğa bakmak, çok parlak renk ve desenler, hareket ettikçe ses çıkaran bilezik, küpe vs. , içten gülümsememek.
Nasıl görünebilirim?
– Lacivert ya da gri tonları takımlar için en güvenli renklerdir.
-Gitmeden önce araştırma yapmak: Görüşmeye gitmeden önce görüşülen yer ile ilgili araştırma yapmak öncesinde başvurduğunuz şirket hakkında edindiğiniz bilgiler bize işe alım aşamasında yardımcı olacaktır.
– Dakik olmak: İş görüşmesi saatinden 10-15 dakika öncesinde görüşme yerinde olun. Bu sizin görüşme öncesinde sakinleşmenizi, kıyafetlerinizi kontrol etmenizi ve ihtiyaçlarınızı gidermeniz de yardımcı olacaktır.
-Tokalaşma: Bize el uzatılması halinde tokalaşmak daha güvenli olacaktır. Çok sarsmadan güçlü bir el sıkışmasıyla birlikte göz teması kurun ve gülümseyin.
-Göz Teması: Görüşme sırasında ilk olarak görüşmeci ile göz temasında bulunun. Bu sizin özgüvenli ve ilgili olduğunuzu gösterecektir. Görüşmeci sorular sorarken sözünü kesmeyin. Tüm soruları iyice dinleyin ve anladığınızdan emin olun. Eğer işe ilk başvuruda bulunmuşsanız bu pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu, şirket için hedeflediğiniz ve gerçekleştirmek istediğiniz planlarınızdan bahsetmeniz etkili olacaktır.
Nasıl konuşulmalıdır ?
Konuşma yaparken profesyonellikten uzaklaşıp sıcak ve samimi görünmeye çalışmayın. Kişinin görüşme sürecinde tamamen kendisinden veya kendi alanından bahsetmesi karşı tarafının ilginin kaybolmasına ve sizin acemi görünmenize sebep olacaktır. Gereken bilgileri ve iş sınırlarında bilgi vermeniz yeterli olacaktır. Size sorulmadığı müddetçe konularla alakalı cevap vermeniz uygun olmayacaktır örneğin: maaş vs. Mülakatlar, adayın bu işin kendisine uygun olup olmadığını anlaması için oldukça iyi bir fırsattır. “En sevdiğiniz renk nedir, hangi burçsunuz, hangi yemekleri sevmezsiniz” vb. sorularla karşılaşılırsa bu soru pozisyonla bağlantılı olarak yanıtlanmalıdır. Mülakat esnasında her zaman dürüst olunmalı ve olumsuz ifadelerle karşılaşıldığında, sert bir tavırla veya beden dili ile karşılık verilmemeli ve ayrıca aday kendisini nazik bir şekilde ifade etmelidir. Özgüven çok önemlidir bu nedenle aday kendinden emin olmalı ve bunu karşı tarafa göstermelidir. Eğer elzemse daha sonra, aday kendisinden ne beklenildiğini de sorabilir. Mülakatta samimi olmak mütevazi olmak ve iyi yanlar ile birlikte olumsuz taraflarında söylenmesi etkili olabilir. Hatalardan edinilen tecrübeleri ifade etmekte önemlidir.
-Beden dili: Özgüvenli bir tokalaşma , Göz teması kurmak , Enerjik ve dinlenmiş bir ruh hali , Omuzların dik görünmesi , Ayakları yere sürtmeden yürümek , Görüşme yapılan kişinin karşısında oturmak , Ellerinizi ve kollarınızı senkronize hareket ettirmelisiniz. Aynı süreç içerisinde bacağınızı sürekli sallamamalı ve elinizi sürekli ovuşturmalısınız. Saç, saat, telefon, kalem , sakal ve kulak gibi farklı materyallere bakma, oyalanma gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durulmalı. İş görüşmesiyle ilgili olunduğu karşı tarafa beden dili ile gösterilebilir. Soruların ve yorumların iyi anlaşıldığının gösterilebilmesi için “anlıyorum, evet, haklısınız” vb. anlamlara gelebilecek olumlu tepkiler verilebilir ve gülümsenebilir.
Ses tonu: Karnınızı şişirerek nefes almaya çalışın, göğsünüz sabit kalacak şekilde. Bu sayede daha etkili kelimeleri ağzınızdan çıkarabilir ve ses tonunuzu ayarlayabilirsiniz.
Yetkili ile yaptığınız görüşme sonlandı. Görüşme sonlandığında olumlu veya olumsuz olması, asla moralinizi bozmasın. Eğer olumsuz görüşme geçirdiyseniz dahi, karşı tarafın elini sıkarak teşekkür edin. Aday, görüşme esnasında yavaş ve açık bir diksiyonla konuşmalı, düşüncelerini toparlamak için hafif duraksamalardan korkmamalıdır.
Mülakatın sonucuna etki edebilecek cevabını etkili vermemiz gereken 2 soru nelerdir?
- Neden bizimle çalışmak istersiniz?
- Bizimle çalışmanız halinde neleri değiştirmek istiyorsunuz?
Bu sorular neden önemlidir?
– Firma ile ilgili bilginin ölçüldüğü ve yetkinliklerimizi bu bilgi ile nasıl birleştirildiğini ölçen bir sorular olduğu için. İleriki süreçle ilgili gelişime açıklık ve perspektif alanımızın ne kadar geniş olduğuna dair karşı tarafa bilgi sağlayabilmeleri açısından önemlidir. Hedeflerinizin gerçekçi ve ilerlemeci olması ve gerekçelerinizin ideal görünmesi de alım açısından önemlidir.